تفاوت LED و LCD در چیست؟ احتمالا شما نیز با شنیدن نام مانیتور و صفحه نمایش الایدی و السیدی با خود اندیشیدهاید که این دو فنآوری با هم چه تفاوتهایی دارند.
تکنولوژی مدرن باور نکردنی و سرشار از اعجاز نبوغ، خلاقیت و استعداد است. انقلاب تکنولوژیکی قرن گذشته همچنان در حال تغییر جهان و همچنین رو به بهتر شدن است. مثال بارزی و آشکار که میتوان برای اثبات این موضوع نام برد، پیشرفت و تغییر تلویزیونهاست. اکنون در این مطلب قصد داریم به تفاوت میان یک مانیتور LCD با LED بپردازیم.
نمایشگرهای LCD
نمایشگر کریستال مایع (LCD) یکی از ماندگارترین و اساسیترین فناوریهای کشف شده در مانیتورها، تلویزیونها، تبلتها و کوشیهای هوشمند است. قبلا در تلویزیونها و مانیتورها برای ارائه یا تهیه تصویر روی صفحه، از لامپهای پرتوی کاتدی (CRT) استفاده میشد. اما نمایشگرهای CRT بسیار بزرگ و حاوی مواد شیمیایی خطرناک بودند. به این ترتیب از زمانی که نمایشگرهای LCD در دسترس قرار گرفتند، جایگزین نمایشگرهای قدیمی CRT شدند.
یک نمایشگر LCD دارای پنلی از مولکولهای کریستال مایع است. این مولکولها را میتوان با استفاده از یک جریان الکتریکی به الگوهای خاص القا کرد تا اجازه عبور نور را دهند یا مانع آنها شوند. یک تلویزیون یا مانیتور LCD منبع نوری در پشت نمایشگر دارد که کریستالها را روشن میکند. ال سی دیها معمولا برای ایجاد نور پس زمینه TV یا مانیتور از CCFL یا لامپ کاتدی سرد فلورسنت استفاده میکنند.
برای ایجاد و ارائه تصویر رنگی روی صفحه نمایش، نمایشگر LCD در هر پیکسل صفحه نمایش دارای پیکسلهای قرمز، سبز و آبی است. ترانزیستورهای موجود در صفحه نمایش، کنترل کننده جهت نوری هستند که هر پیکسل از خود منتشر میکند و سپس از طریق فیلتر قرمز، سبز یا آبی عبور میکند.
نمایشگرهای LED
دیودهای نور افشان (LED) نیمه رساناهای کوچکی هستند که هنگام عبور یک جریان الکتریکی از آنها، نور مرئی را ساطع میکنند. پنلهای LED معمولا از نورپردازیهای سنتی یا قدیمی کارآمدتر و ماندگارتر هستند.
با آنکه سازندگان غالبا از LED به جای LCD استفاده میکنند، اما یک تلویزیون ال ای دی نیز نوعی ال سی دی است. فقط در آنها به جای CCFL لامپ کاتدی سرد فلورسنت برای تامین نور پس زمینه ال سی دی، ریسههای ال ای دی به کار برده میشود. ال ای دیها همانطور که تا جای ممکن برای کنترل LEDهای جداگانه کارایی بیشتری دارند، نور پس زمینه را نیز بهتر کنترل میکنند.
مانیتورهای LCD در برابر LED
در هنگام خرید با توجه به اطلاعات محصول میتوان نتیجه گرفت ک :
یک مانیتورLED، یک نمایشگر کریستال مایع با همراهی ال ای دیها است، درحالی که LCD یک نمایشگر کریستال مایع با لامپهای فلورسنت است.
این سادهترین روش برای فهمیدن تفاوت بین تلویزیون LED و LCD است. با این حال، هر دو مانیتور LED و LCD از فناوریهای مختلفی برخوردار هستند که باعث میشود پنلها برای گیمرها، فیلم بازها، طراحان و غیره جذابیت بیشتری پیدا کنند. همچنین به یاد داشته باشید که در صفحه نمایشهای قدیمیتر، تفاوت بین تلویزیون یا مانیتورهای LED و LCD برجسته و قابل تشخیص است.
تفاوت دیگر نمایشگر LCD و LED در کنتراست تصویر می باشد شفافیت یک تصویر به طور مستقیم با نرخ بازخوانی آن ارتباط دارد. نرخ بازخوانی به تعداد دفعاتی که یک عکس هر ثانیه تغییر می کند، اشاره دارد.
مانیتورهای LED دارای نرخ بازخوانی بالاتری از مانیتورهای LCD هستند، و این توهم را ایجاد می کند که همان تصویر ورودی با یک کیفیت بالاتر در مانیتور LED نسبت به LCD نمایش داده می شود .
ال سی دی ها برای ایجاد تصاویر تیره باید کریستالها را بچرخانند و راه نوری را که از پشت صفحه میتابد، سد کنند. این مساله یکی از مشکلات عمده آنهاست زیرا با ممانعت از تابش نور، کنتراست تصویر کاهش مییابد و جزئیات آن از بین میرود. اما در تلویزیونهای ال ای دی با استفاده از قابلیت تیرگی موضعی، میزان نور صفحه کنترل و این مشکل برطرف میشود. در حقیقت ال ای دیها به جای ممانعت از تابش نور، آن را پشت تصاویر مشکی کم رنگ میکنند. به این ترتیب تصاویر تیره بهتری به دست میآید .
انواع نوردهی پس زمینه در LED
نوردهی پس زمینه LED به انواع Direct و Edge طبقهبندی میشود.
تفاوت LED و LCD در مصرف انرژی
بین انواع تلویزیونهای HD ، ال ای دی کمترین میزان مصرف انرژی را دارد و میتواند تا 40 درصد از میزان مصرف انرژی بکاهد. بعد از آن السیدی ، به دلیل داشتن منبع نور جداگانه مقدار بیشتری انرژی میطلبد.
تفاوت قیمت ال سی دی و ال ای دی
شاید بزرگترین مزیت ال سی دی نسبت به ال ای دی قیمت مناسب تر آن باشد که البته به این دلیل است که از مدتها قبل در تولید بوده اند و هزینه های اجزاء آن به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
ال ای دی نیز به دلیل جدید بودن تكنولوژی و عرضه تازه آن در بازار در حال حاضر بسیار گران است و برای كشورهایی كه هزینه انرژی در آنها بالا است مقرون به صرفه تر می نماید.
نسل جدید LED
متخصصان و کاربران هر دو بر این نظرند که OLED (organic light emitting diode ) ها یا دیودهای نوری ارگانیک نوآوری جدیدی هستند که با بهره بردن از این تکنولوژی جدید، آینده روشنایی را متحول خواهند کرد. OLED ها تنها ۲ میلی متر ضخامت داشته که این موضوع باعث از بین رفتن محدودیت های بیشتری برای طراحان روشنایی خواهد شد. استفاده از خاصیت دفیوزر یا رفلکتور بودن ماژول نوری OLED ها می تواند زیبایی منحصر به فردی را به وجود آورد.
ساختمان یک OLED
ساختمان OLED شامل قرارگیری لایه های نیمه هادی و الکترودها است. یکی از رایج ترین روش ها استفاده از یک لایه شیشه ای با پوشیده شده با اکسید قلع به عنوان آند شفاف و یک لایه فلزی غیرشفاف به عنوان کاتد است. و ضخامت لایه ارگانیک کمتر از یک میکرون می باشد.
ویژگی های تکنولوژی OLED
از خواص ویژه OLED ها میتوان به موارد ذیل اشاره کرد ک در گذشته هرگز در دسترس نبوده :
• تابش یکنواختی از منبع نوری دارند و در هنگام خاموش بودن ظاهری آینه مانند و سفید رنگ دارند.
• بسیار نازک و در نتیجه بسیار سبک هستند.
• درصد نمود رنگ بالا و کیفیت نور بالایی دارند.
• رنگ نور سفید گرم آنها می تواند فضایی لذت بخش به وجود آورد.
• پتانسیلی برابر یا حتی بیشتر از لامپ های فلوئورسنت و بخارجیوه در کارایی و طول عمر دارند.
•هیچ گونه طیف UV یا IR تولید نمی کنند که باعث می شود گزینه مناسبی برای روشنایی اجسام حساس به طیف های خاص باشند.
• محصولاتی که در آینده با این نوع از منابع نوری تولید شوند می توانند بسیار انعطاف پذیر باشند.